Een culturele en maatschappelijke bijdrage

Muziekvereniging Sint Carolus

Muziekvereniging Sint Carolus biedt al sinds 1932 een culturele en maatschappelijke bijdrage aan de stad Montfoort. Dit doen wij met meer dan 100 leden met hart en ziel!

Van 1920 tot nu

Maar eigenlijk moeten we terug naar 1920. Toen werd de vereniging opgericht onder de naam Utile Dulci. In 1932 kwam kapelaan Tempel naar Montfoort. Hij wilde volgens overlevering een wit voetje halen bij Pastoor Spaan. De vereniging werd toen op voorspraak van kapelaan Tempel vernoemd naar Pastoor Carolus Spaan.

Bij de oprichting bestond de vereniging alleen uit een fanfare. Later werd daar een drumband aan toegevoegd. In 1992 is Slagkragt opgericht. De drumband werd omgevormd naar een slagwerkgroep.

In 1997 werd er met een harmonie gestart die naast de fanfare bestond. Op 30 april 2001 verdween de fanfare en was de harmonie officieel een feit.

Carolanka is voortgekomen uit blaaskapel “de Knopentoeters”. De groep is gestart in september 2003. Blaaskapel Carolanka legt zich voornamelijk toe op het spelen van Tsjechische (Mährische-) blaasmuziek.

Jarenlang heeft de vereniging een jeugdorkest gehad dat in 2010 is gestopt. In 2015 is het MuzieKids Montfoort project gestart waarbij kinderen op school kennismaken met muziek. Veel kinderen gingen door met muziekles. Uit de eerste lichting kinderen is in september 2016 weer gestart met een jeugdorkest.

In 2020 is gestart met de jeugdslagwerkgroep Slagkragt Mini’s.

Sinds 2021 hebben we de naam MuzieKids achter ons gelaten en heet dit steeds groter wordende educatieve project: Muziekproject Montfoort. De trotse hoofdsponsor van dit project is Kiremko.

Naast de traditionele instrumenten uit de blaasmuziek en slagwerkwereld voegen we steeds meer instrumenten toe aan onze opleiding.

Sinds 2008 worden er gitaarlessen verzorgd en zanglessen zijn inmiddels ook onderdeel van de opleiding.

Kennis maken met muziek

Onze visie

Samen muziek maken en Montfoorters laten genieten van muziek is onze passie en het mooiste tijdverdrijf dat er is.

Wij bieden muziekbeleving in vormen waarbij muzikale uitdaging en het leveren van kwaliteit samengaan met een moderne eigentijdse aanpak en ontspanning.

Bij alles wat wij doen houden wij als motto “dat iedereen bij Sint Carolus muzikale aansluiting moet kunnen vinden”. Jong en oud. Beginner en gevorderde. Leden die in een groep of individueel muziek willen maken. Bij Muziekvereniging Sint Carolus kan iedereen zijn/haar muzikale ei kwijt.

De laatste jaren ligt er binnen de vereniging veel nadruk op het “kennis maken met muziek” van de Montfoortse jeugd.

Via onze opleiding staan wij garant voor modern en professioneel muziekonderwijs. Wij kiezen er bewust voor om professionele, geschoolde docenten in te schakelen. Technieken wordt direct goed aangeleerd en de lessen worden in een moderne vorm aangeboden, die past bij de leeftijd en wensen van de leerlingen.

Wij streven ernaar een financieel gezonde vereniging te zijn. Wij hebben geen winstoogmerk. Lidmaatschapskosten, het huren van een instrument en lesgelden houden wij zo laagdrempelig mogelijk. Dat doen wij door Bedrijfsvrienden en Vrienden te werven en door het bieden van groepslessen.